Vandaag mogen we binnenkijken bij Grace. Haar interieur viel me direct op omdat ze veel gebruik maakt van blauwe tinten. Ze combineert dit prachtig met andere elementen. Ik verklap niet te veel, kijk zelf maar! 😉

Hoi iedereen! Ik ben Grace en ik ga jullie van alles vertellen over mijn interieur en waar ik inspiratie vandaan haal. Misschien kan ik jullie zo ook weer inspireren. 🙂

Hoe is het begonnen? Al van kinds af aan wilde ik een binnenhuisarchitect worden. Mijn liefde voor huis en inrichting gaat dus al heel ver terug, het begon ooit op mijn 8e of 9e. Ik keek toen samen met mijn ouders naar programma’s zoals ‘Eigen Huis en Tuin’, waarin Jan de Bouvrie ontwerpen voor de make-overs maakte. 

Vanaf dat moment deed ik niets anders dan plattegronden tekenen en mijn Barbie-huis telkens opnieuw indelen met stofjes en meubeltjes die ik samen met mijn moeder maakte. Ook pluisde ik de IKEA-gids uit en ik ging liever mee de winkel in dan in de ballenbak zitten. Ik kijk nog steeds elk jaar uit naar die gids, ik vind het heerlijk om er doorheen te bladeren. De opbergsystemen ben ik echt fan van (al ziet een kast bij mij er nooit zo netjes uit).

Op een gegeven moment heb ik mijn ouders zo ver gekregen dat ik mijn eigen kamer mocht aanpakken. Ik heb alles nauwkeurig uitgezocht, geholpen bij het opknappen van meubels. Helaas verdween mijn interesse vrij snel, ook toen ik mijn eerste huis kocht. Ik was wel druk met de inrichting, maar daar ben ik ook vier jaar mee zoet geweest. Sinds enkele jaren voel ik eigenlijk weer de drang om alles te veranderen en vind ik het oprecht leuk om bezig te zijn in ons huis.

Afgelopen december hebben we de benedenverdieping aangepakt en iets later ook de slaapkamer. We wilden meer eenheid in huis. Onze huidige inrichting kan je het beste omschrijven als eclectisch met hotel chic. Ik hou ervan om stijlen te mixen, maar ik wil wel rust in het interieur. De benedenverdieping heeft ook een vleugje Japans dankzij de de afbeeldingen, een geisha en mijn verzameling theepotten. We wonen in een standaard rijtjeswoning en ik moet toegeven dat ik het lastig vind om sfeer te creëren. We hebben er dan ook een paar jaar over gedaan om enkele woonproblemen op te lossen. Zo hebben we één wand over de gehele lengte van het huis, een gek hoekje bij de keuken en een lastige achterwand met deuren en ramen. 

Hoe we het hebben aangepakt

Je bent al snel geneigd om al je meubels tegen de wanden aan te zetten om zo optimaal gebruik te maken van de ruimte die je hebt. Eigenlijk is dat een grote valkuil, je huis lijkt daardoor kleiner en zo ontstaat er ook geen sfeer. We hebben lang gezocht naar de juiste meubels en hebben bewust gekozen voor ondiepe kasten in de kleuren van de wand. Dat creëert opbergruimte én een ruimtelijk effect. De kasten komen niet te diep de kamer in en vallen een beetje weg in de wanden. Ook hebben we sinds kort een ronde tafel met een dun onderstel. Daardoor hebben we veel zitplaatsen, maar geen massief geheel. 

Ook over de kleuren hebben we goed nagedacht. Je raadt het niet, maar ik heb een liefde voor blauw en dat is het enige wat altijd terug keert in huis. Met een vlakverdeling hebben we ervoor gezorgd dat we aparte ruimtes creëren in één grote ruimte. 

Zo is de woonkamer donkerblauw, een kleur waar ik wel even van wakker heb gelegen in alle eerlijkheid. Maakte het de kamer niet té donker? Of oogt het dan niet kleiner? We kozen voor een hoogglans muurverf, waardoor er meer luxe wordt uitgestraald. Bovendien reflecteert de glans veel licht. Dat compenseert weer voor de donkere kleur.

Het eetgedeelte en de keuken is geverfd in een extra matte verf, de ‘Urban Taupe’. Dit is een warme kleur en een mooie tegenhanger van het koele blauw. We hebben ook een stukje met bloemenbehang als een statement en tevens werd hiermee één van de woonproblemen (het gekke hoekje) opgelost. Daarnaast heeft de keuken nu minder inkijk daardoor vanaf de woonkamer. 

Ik vind het mooi om te zien dat je door kleurgebruik, verschillende soorten verf en behang, je aparte ruimtes kan creëren binnen een grote woonruimte. Maar we hebben ook gezorgd voor verbindingen in huis. Het vloerkleed bijvoorbeeld, dat doorloopt van de bank tot in het eetgedeelte. Ook de grote Ixxi-plaat aan de muur hangt niet centraal om zo een verbinding te maken met de keuken.

Voor onze laatste ‘verbouwing’ hebben we echt veel tijd genomen om een plan te maken en in de voorbereidende maanden is het plan ook vele malen aangepast. Dan twijfelden we weer over de kleuren of over de opstelling. We hebben alles uitgetekend en meubels op maat geknipt om te zien of het zou passen. De aankleding hebben we later pas naar gekeken, toen de basis al stond. In die fase hebben we ook de kleuren oranje en steenrood toegevoegd. 

Mijn grootste valkuil is dat ik direct een woontrend wil toepassen als ik iets moois zie. Dat werkt nooit, want na drie items wordt de inrichting heel rommelig. Nu blijf ik binnen het plan dat we hebben opgesteld en kijk ik bij elke aankoop of het er wel bij past. Naast eclectisch hou ik ook enorm van Wunderkammer (rariteitenkabinet). Dit plaats ik vooral in de slaapkamer, maar niet te veel, want ik wil wel die rust bewaren. Voor deze items struinen we graag rommelmarkten en antiekwinkels af. 

Zoals ons huis nu is zijn we zeer tevreden. We dromen altijd wel van dingen veranderen en in de toekomst willen we een ander huis kopen. Een ouder huis, met meer authentieke details, een grote tuin en meer ruimte. Of we dat huis hetzelfde aankleden weet ik nog niet, elk huis vraagt immers om iets anders. Eén ding weet ik wel: het wordt iets blauws! 

Liefs, Grace.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.